חוזר 42.20 – מענקים למובטלים שחוזרים לעבוד ומי יממן את ימי הבידוד

03  בדצמבר  2020

לקוחותינו שלום,
אושר מענק חזרה לעבודה המיועד למי שהיה מובטל מעל 75 ימים.
וועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ המליצה על מענק שיינתן לאותם מובטלים שיחזרו לעבודה (הקודמת או חדשה) בשכר נמוך יותר מזה שהיה להם לפני הקורונה וישלים נתח מדמי האבטלה.
באוצר מצפים שהכלי החדש לתעסוקה גמישה שמאפשר העסקה בהיקפים נמוכים יותר יתמרץ את העובדים לחזור לשוק העבודה.

בנוסף הוסדרו ימי הבידוד לעובדים- מי ממן אותם:
לאחר דיון של למעלה מארבע שעות סוכם שעובדים יישאו בעלות יום אחד בלבד וינוכו להם עד 4 ימי מחלה; המדינה תשפה את המעסיק עבור 75% מעלות הבידוד למעסיקים עד 20 עובדים, ו-50% מהעלות ליתר.
וועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ אישרה לקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק להסדרת האחריות על ימי בידוד לעובדים. על פי הנוסח שאושר, ההסדר הנוכחי יהיה תקף עד חודש מרץ.

חלק מהצעת החוק העוסק באופן הדיווח של המעסיקים לביטוח הלאומי פוצל מהצעת החוק ויעלה לדיון בנפרד בהמשך השבוע.

המתווה, בכל הנוגע לחישוב ימי המחלה מרע את מצבם של העסקים ביחס למתווה המקורי, אך מגדיל את גודל האוכלוסייה הזכאית לו.
על פי הנוסח שאושר עובד שנמצא בבידוד לא יקבל שכר על יום הבידוד הראשון בלבד. המדינה תשפה את המעסיק על עלות היום השני לבידוד ולאחר מכן על מחצית מעלות הבידוד למעסיק, כשהשיפוי יינתן באמצעות המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, מעסיקים עד 20 עובדים המדינה תשפה בסך 75% מעלות הבידוד.
לפי המתווה החדש היום ראשון על חשבון העובד והשני על חשבון המדינה. החלוקה תעשה רק החל מהיום השלישי, וכך למעשה הנטל על המעסיקים בנוגע למספר ימי הבידוד לא נפגע ביחס למתווה המקורי. אולם התעשיינים טוענים כי מדובר בהסכם רע יותר עבור עסקים המעסיקים לעומת המקורי שכן בסיכום במתווה המקורי היו יורדים ימי מחלה על כל תקופת הבידוד שעל חשבון המעסיק ואילו במתווה הנוכחי – מקסימום ימי המחלה הוא 4.
בנוסף, במתווה המקורי המדינה נשאה במימון מלא במידה והעובד נכנס ליתרה שלילית ובמתווה החדש לא. בנוסף הוגדר ההסכם כפיילוט, שלאחריו ייבחנו התוצאות. הסיכום עוד דרוש לעבור את מליאת הכנסת, וייתכן כי מאחר ונעשה בניגוד לעמדת התעשיינים – שהיו מהעותרים המקוריים נגד המדיניות של הממשלה – ודווקא על דעת נשיאות המגזר העסקי (בראשה עומד דובי אמיתי), הנושא ישוב לבג"ץ.
 
לבקשת המוסד לביטוח לאומי בקשות המעסיקים לשיפוי יוגשו החל מחודש פברואר, זאת בכדי לתת למוסד להיערך למתן השירות, אולם הזכאות תהיה רטרואקטיבית מיום תחולת החוק.
 
עוד על פי הנוסח, בגין הבידוד ינוכו עד 4 ימי מחלה ממכסתו הצבורה של העובד. בשונה ממחלה רגילה, בגין סופי שבוע וחגים שאינם מוגדרים כימי עבודה לא ינוכו ימי מחלה. במצב שבו לעובד נגמרה מכסת ימי המחלה יכנס העובד ליתרה שלילית על חשבון ימי מחלה עתידיים.
 
הסדרים מיטיבים במגזר הציבורי יגברו על נוסח החוק.

בהמשך הדיון שהתקיים הבוקר אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ תיקון למתווה ימי הבידוד, המבהיר כי הסדרים מיטיבים שנחתמו בין מעסיקים לעובדים בשוק הפרטי עבור ימי בידוד יכובדו.
כמו כן, הותאם המתווה שאושר גם לעובדים המועסקים ששה ימים בשבוע, ולא חמישה ימים כפי שהוגדר בנוסח שאושר אתמול. משרד האוצר ביקש להבהיר שבמקרה שבו עובד נשלח מטעם המעסיק לחו"ל וכתוצאה מכך מחויב בבידוד בעת חזרתו לישראל, המעסיק הוא שישלם בגין יום הבידוד הראשון והעובד לא יישא בשום הוצאות. מהיום השני לבידוד ואילך יחול ההסדר המוגדר בחוק. בנוסף, התייחס ח"כ חיים כץ בדיון לסוגיית העצמאים ואמר: "אמרתי כבר אתמול שניכנס גם לעניין של עצמאים. אני לא יודע אם המענקים נותנים להם מענה, אבל אנחנו שומעים את צעקתם ונעשה כמיטב יכולתנו למצוא כאן בוועדה פתרונות גם עבורם".

סיכום מאתר הכנסת לחצו כאן
בנוסף דאג כץ להיטיב עם עובדי המדינה, ובסיכום החדש נקבע כי במגזר הציבורי, ההסכם המיטיב לגבי ימי המחלה יגבר על החוק – כך שכבר מיום המחלה הראשון יירד לעובד יום מחלה. זאת בעוד שבמגזר הפרטי ההחלטה נתונה בידי המעסיק.

בכבוד רב
ניר שירן ושות'
  רואי חשבון
שיתף עמוד:
מאמרים נוספים
דילוג לתוכן